​Kjo vitaminë është arma më e fortë në luftën kundër sëmundjeve të rënda


Vitamina B12 i përket një grupi vitaminash që trupi i njeriut nuk mund t’i prodhojë vetë.

Bimët nuk përmbajnë vitaminë B12, kështu që burimi kryesor i kësaj vitamine është ushqimi me origjinë shtazore.

Burimet e saj të mira janë peshqit, butakët, produktet e qumështit, mëlçia, veshkat, vezët, viçi, etj.

Si të zbulojmë që trupit i mungon vitamina B12?

Simptomat e mungesës së vitaminës B12: dëmtim i kujtesës, gulçim, zverdhje e lëkurës, qarkullim i dobët dhe ndryshime të humorit.

Simptomat nuk janë kritike, kështu që rrallëherë i kushtojmë vëmendje, por mungesa e vitaminave çon në zhvillimin e anemisë, e cila ndikon në gjendjen e përgjithshme emocionale.

Vitamina B12 përfshihet në proceset metabolike, hematopoieza, është pjesë e hormoneve veshkore dhe mbështet shumë funksione të tjera.

Si e ndihmon trupin tonë vitamina B12?

– stabilizon gjëndrat mbiveshkore

– aktivizon proceset metabolike

– promovon thithjen e hekurit

– përmirëson funksionet riprodhuese të trupit

– mbështet funksionimin e sistemit nervor

– rrit numrin e qelizave të kuqe të gjakut

– ndihmon në përmirësimin e qarkullimit të gjakut

Shkencëtarët arritën në përfundimin se mungesa e B12 në trupin e nënës gjatë shtatzënisë çon në formimin e gabuar të mekanizmit për prodhimin e leptinës te fëmijët. Për sa i përket treguesve të përgjithshëm, mungesa e vitaminës B12 shprehet në mbipeshë te nënat, por përkundrazi, fëmijët lindin me peshë të ulët.

Leptina quhet edhe hormoni i ngopjes, i cili na ndihmon të kuptojmë kur jemi të ngopur. Nivelet e rritura të këtij hormoni çojnë në faktin se një person ndihet vazhdimisht i uritur, gjë që çon në shtim në peshë. Në këtë rast, jo vetëm që shtoni peshë, por edhe bini në grupin e rrezikut. Nivelet e tepërta dhe të larta të leptinës zhvillojnë rezistencë ndaj insulinës, e cila më pas do të çojë në zhvillimin e diabetit të tipit 2.

Çfarë e shkakton mungesën e vitaminës B12

Ka disa faktorë që ulin nivelin e vitaminës B 12 në trup:

– vegjetarianizëm, sepse kjo vitaminë gjendet në produktet shtazore

– alkoolizmi shkatërron mëlçinë, e cila përmban rezerva vitaminash

– sëmundjet autoimune ndërhyjnë në përthithjen normale të lëndëve ushqyese

– sasi e madhe e kafes së konsumuar

– kontakt i vazhdueshëm me oksid nitrik

– mosha

– marrja e antacideve, metaforminave, frenuesve.


Na lexoni...

Edhe informacione tjera

Mundesia me shume...
Pamje me shume...