Biden: Inflacioni në SHBA është jashtëzakonisht i lartë

Aeroplani me 113 pasagjerë përfshihet nga flakët

Presidenti Joe Biden foli mbrëmë për indeksin e çmimeve të konsumit në SHBA dhe inflacionin, i cili ishte krahas fjalimit të tij të djeshëm për gjendjen e ekonomisë. Në një deklaratë të Shtëpisë së Bardhë thuhej se pavarësisht rënies së inflacionit në prill, ishte fakt se ai ishte në mënyrë të pajustifikueshme i lartë.

“Është një problem për familjet amerikane në të gjithë vendin dhe ulja e tij është një prioritet i madh ekonomik për Presidentin Biden”, thuhet në deklaratë.

Plani i Bidenit për të luftuar inflacionin synon reduktimin e deficitit buxhetor federal, si dhe reduktimin e shpenzimeve ditore të amerikanëve. Këtë javë, administrata Biden njoftoi një partneritet me kompani private për të ulur çmimet e brezit të gjerë për dhjetëra miliona amerikanë.

Biden vuri në dukje gjithashtu se Zyra e Buxhetit të Kongresit të SHBA ka njoftuar se deficiti buxhetor federal për pesë muajt e parë të këtij viti fiskal është tkurrur me 1.5 trilion dollarë. Gjithashtu, deficiti buxhetor këtë vit është më i ulët se ai për periudhën nga viti 2019, para fillimit të pandemisë Covid-19.