Borell jep detaje, tregon se BE mblidhet të hënën: I ftojnë edhe 6 ministrat e vendeve të Ballkanit

Bekim Haxhiu thotë se tema kryesore në Kosovë është Trusti dhe jo turizmi i Kurtit në SHBA

Borell tregon se BE mblidhet të hënën, i ftojnë edhe 6 ministrat e vendeve të Ballkanit.

Përfaqësuesi i Lartë i Bashkimit Evropian për Punët e Jashtme dhe Politikën e Sigurisë, Josep Borrell, u tha udhëheqësve të gjashtë vendeve të Ballkanit Perëndimor se e ardhmja e rajonit është brenda bllokut, pasi ai i priti ata për një darkë joformale.

“E ardhmja e Ballkanit Perëndimor është brenda Bashkimit Evropian dhe kjo është një arsye shumë e fortë për të mbajtur këtë takim”, u tha Borrell gazetarëve përpara darkës.

Udhëheqësit nga Serbia, Mali i Zi, Kosova, Shqipëria, Maqedonia dhe Bosnje-Hercegovina do të marrin pjesë në ngjarje për të diskutuar sfidat për rajonin dhe BE-në.

Sipas Borrell, lufta e Rusisë ndaj Ukrainës do të mbizotërojë agjendën. Duke i quajtur gjashtë vendet “partneri më i afërt” i BE-së, ai tha se diskutimi do të përqendrohet në “si mund t’i trajtojmë së bashku pasojat e luftës”. Ai gjithashtu theksoi se BE-ja dhe vendet e Ballkanit Perëndimor duhet të veprojnë në koordinim, sepse Rusia përpiqet të krijojë ndarje dhe “të shfrytëzojë dobësitë tona”.

“Unë e mirëpres që shumica e partnerëve tanë në Ballkanin Perëndimor janë në përputhje të plotë – dhe që nga dita e parë – me përgjigjen e Bashkimit Evropian ndaj agresionit rus kundër Ukrainës. Dhe u bëj thirrje të tjerëve ta bëjnë këtë. Diskutimet e sonte do të ushqehen me angazhimin e vazhdueshëm me Ballkanin Perëndimor, i cili mbetet prioriteti ynë strategjik. Është politika jonë e jashtme më e rëndësishme. Dhe do të kujtojmë se, edhe një herë, të hënën e ardhshme, në Këshillin e Punëve të Jashtme, do të kemi një diskutim të plotë politik për rajonin. Dhe ky takim sot, kjo darkë sot, do të jetë për mua mënyra më e mirë për të përgatitur diskutimin në Këshillin e Punëve të Jashtme. Dhe me këtë rast, ne do të ftojmë ministrat e jashtëm të këtyre vendeve të bashkohen në drekën tonë [në Këshillin e Punëve të Jashtme].

Borrell premtoi të jetë “shumë i sinqertë” me liderin serb të Bosnjës Milorad Dodik, duke e bërë të qartë pozicionin e BE-së se “nuk ka hapësirë për cenimin e unitetit dhe integritetit territorial të Bosnje-Hercegovinës”.