COVID zhduku gripin, nuk kishte ndodhur prej 20 vitesh në Itali


Me mbi 2.4 milion raste të sindromave të ngjashme me gripin, përfundon mbikëqyrja sezonale e gripit në Itali, por epidemia nuk ka filluar kurrë: nuk ndodhte prej njëzet vitesh. Falë disa faktorëve, duke përfshirë një konkurrencë virale që pa të mbizotëronte Sars-Cov2 dhe masat e mbrojtjes të vendosura për të luftuar pandeminë, Covid në mënyrë efektive ka ndaluar virusin sezonal. Të dhënat bëhen të ditura nga Instituti Superior i Shëndetësisë.

Në thelb, kurba e epidemisë ka mbetur gjithmonë nën pragun e epidemisë nga tetori deri më sot, falë masave anti-covid që kanë ulur edhe qarkullimin e infeksioneve të tjera të frymëmarrjes. Gjatë sezonit 2020/21 u morën dhe u analizuan gjithsej 6,818 mostra klinike nga laboratorë të ndryshëm që i përkisnin rrjetit InfluNet dhe, midis tyre, asnjë nuk rezultoi pozitiv për virusin e gripit. Nga këto, megjithatë, 1,470 rezultuan pozitivë për Sars-CoV2.

Nga të dhënat e dërguara nga mjekët roje në lidhje me Sistemin e Mbikëqyrjes së Integruar të Gripit, në javën e 16-të të mbikëqyrjes (nga 19 në 25 Prill) duket se incidenca totale e sindromave të ngjashme me gripin është e barabartë me 0.85 raste për mijë pacientë dhe rastet e vlerësuara të raportuara në të gjithë popullsinë italiane janë rreth 51,000, për një total prej rreth 2,431,000 raste që nga fillimi i mbikëqyrjes. Vitin e kaluar, epidemia e gripit kishte marrë fund, pasi kishte infektuar mbi 7.5 milion njerëz në Itali, mbi 5 milion më shumë sesa ato që shiheshin në sezonin aktual.

“Vjeshtën e kaluar pritej një sezon i vështirë për bashkë-qarkullimin e viruseve Sars-CoV-2 dhe gripit – komenton Antonino Bella, ekspert i Departamentit të Sëmundjeve Infektive ISS – Dhe në vend të kësaj për herë të parë në 20 vitet e fundit nuk kishte asnjë epidemi të gripit sezonal. Kjo sëmundje, e cila prek mesatarisht 5-6 milion italianë çdo vit dhe shoqëron gati dhjetë mijë vdekje çdo dimër, thjesht është zhdukur”.

The post COVID zhduku gripin, nuk kishte ndodhur prej 20 vitesh në Itali appeared first on Hapur.


Na lexoni...

Edhe informacione tjera

Mundesia me shume...
Pamje me shume...