Gjumi i mirë zvogëlon rrezikun nga koronavirusi, thonë shkencëtarët


OBSH për koronavirusin: Mund ta kenë pasur 1 në 10 persona

Ndërsa studiuesit po përpiqen të gjejnë një vaksinë efektive për të mbrojtur popullsinë globale nga COVID-19, ekziston një zakon që ne mund ta praktikojmë sa më shumë që të mbrojmë shëndetin nga infeksioni me koronavirus.

Me kalimin e viteve, studiuesit gjetën prova të përfitimeve shëndetësore të lidhura me gjumin dhe vunë re se si ky zakon i thjeshtë ditor mund të rrisë sistemin e imunitetit kundër të ftohtit, gripit dhe infeksionit të frymëmarrjes. Sipas ekspertëve, gjumi mund të ndihmojë gjithashtu për të rritur efektivitetin e vaksinave antiCOVID-19 pasi ato të bëhen të disponueshëm.

Monika Haack, një psiko-neuroimunologe në Shkollën Mjekësore të Harvardit në Boston tha se ka shumë prova që sugjerojnë se sasi të mjaftueshme të gjumit, patjetër që mund të ndihmojnë për të parandaluar ose luftuar çdo lloj infeksioni.

Sipas Haack, studimet gjermane zbuluan se gjatë gjumit qelizat T – të cilat luftojnë infeksionet – zakonisht lëvizin nga gjaku dhe më pas futen në nyjat limfatike, ku kërkojnë patogjenë.

Por sipas studiuesve, vetëm një incident i privimit të gjumit do të ishte i mjaftueshëm për të mbajtur qelizat T të qarkullojnë në gjak – që do t’i kufizojë ata t’i përgjigjen patogjenit, duke zvogëluar fuqinë e tyre për të luftuar infeksionin.

Sheldon Cohen, një psiko-neuroimunolog në Universitetin Carnegie Mellon tha se citokinat pro-inflamatore – një grup i madh i proteinave, peptideve ose glikoproteinave që lëshohen nga qelizat specifike të sistemit imunitar – ndihmojnë në organizimin e një përgjigje imune ndaj infeksioneve në trup , duke shkaktuar qelizat e tjera për të luftuar kundër sëmundjes. Por prodhimi i shumë këtyre peptideve shton stuhinë e citokinës e cila shoqërohet me raste të rënda, si dhe fatale të infeksionit të ri të koronavirusit.

Studimet mbi të ftohtin dhe gripin treguan se individët e infektuar me gjumë të dobët zhvilluan simptoma më të këqija, ka shumë të ngjarë për shkak të niveleve të ngritura të ndërhyrjes së citokinave pro-inflamatore në qelizat imune, duke përfshirë qelizat T kryesore luftuese të patogjenit.

Eksperti nga Universiteti Carnegie Mellon, Cohen ka këshilluar njerëzit të flenë të paktën shtatë orë gjatë natës për të rritur shanset e tyre për të qenë në anën e sigurt gjatë pandemisë COVID-19.

“Në vazhdimësi, ne tregojmë se njerëzit që kanë marrë sasi të pamjaftueshme të gjumit kanë më shumë gjasa të sëmuren kur i ekspozojmë ndaj një virusi, gjë që tregon qartë se gjumi luan një rol kryesor në shëndetin dhe mirëqenien”, tha Cohen .


Na lexoni...

Edhe informacione tjera

Mundesia me shume...
Pamje me shume...