Ja sa është sasia ideale e gjumit për moshën e mesme dhe të vjetër

Shkencëtarët zbulojnë nëse është mirë që të hani fruta në mëngjes

Sasia optimale e gjumit nuk është shumë pak, por jo edhe shumë – të paktën në moshën e mesme dhe të vjetër…

Hulumtimet e reja kanë zbuluar se rreth shtatë orë gjumë është pushimi ideal i natës, me gjumë të pamjaftueshëm dhe të tepruar të shoqëruar me një aftësi të reduktuar për t’i kushtuar vëmendje, për të kujtuar dhe mësuar gjëra të reja, për të zgjidhur problemet dhe për të marrë vendime. Shtatë orë gjumë u zbulua gjithashtu se lidheshin me një shëndet më të mirë mendor, me njerëzit që përjetonin më shumë simptoma ankthi dhe depresioni dhe mirëqenie të përgjithshme më të keqe nëse raportonin se flinin për periudha më të gjata ose më të shkurtra.

“Ndërsa nuk mund të themi përfundimisht se shumë pak ose shumë gjumë shkakton probleme njohëse, analiza jonë duke parë individët për një periudhë më të gjatë kohore duket se e mbështet këtë ide,” Jianfeng Feng, një profesor në Universitetin Fudan të Kinës dhe një autor i Studimi i publikuar në revistën shkencore Nature Aging, thuhet në një deklaratë.

“Por arsyet pse njerëzit e moshuar kanë gjumë më të dobët duket të jenë komplekse, të ndikuar nga një kombinim i përbërjes sonë gjenetike dhe strukturës së trurit tonë.”

Studime të tjera kanë zbuluar se të moshuarit që kanë vështirësi të konsiderueshme për të fjetur dhe që përjetojnë zgjime të shpeshta gjatë natës janë në rrezik të lartë për zhvillimin e demencës ose vdekjen e hershme nga ndonjë shkak, ndërsa gjumi më pak se gjashtë orë në natë është i lidhur me sëmundje kardiovaskulare. Një arsye për lidhjen midis gjumit shumë të vogël dhe rënies njohëse mund të jetë për shkak të ndërprerjes së gjumit të thellë, që është kur truri riparon trupin nga konsumimi i ditës dhe konsolidon kujtimet. Gjumi shumë i vogël shoqërohet gjithashtu me grumbullimin e amiloidit, një proteinë kyçe që mund të shkaktojë ngatërrime në tru që karakterizojnë një formë të demencës. Studimi tha gjithashtu se është e mundur që një kohëzgjatje e zgjatur e gjumit rrjedh nga gjumi me cilësi të dobët dhe të fragmentuar.