Këto do të jenë pikat kryesore të axhendës së Samitit të BE-së ku merr pjesë Thaci

Naser Ramadani ka një lutje për qytetarët: Mos e teproni me dalje sikur këto tri ditët e fundit

Cilat janë pikat kryesore të axhendës së Samitit të BE-së ku merr pjesë Thaci.

Fillimisht e parashikuar të ndodhë në Zagreb, Samiti BE-Ballkan Perëndimor i Zagrebit zhvillohet më 6 maj 2020 përmes videokonferencës për shkak të pandemisë COVID-19.

Cilat janë objektivat e samitit?

BE është partneri më i rëndësishëm i rajonit të Ballkanit Perëndimor dhe video konferenca do të nënvizojë rëndësinë e marrëdhënieve unike BE-Ballkan Perëndimor.

Në luftën kundër COVID-19, Bashkimi Evropian dhe Ballkani Perëndimor janë të bashkuar. Samiti do të sigurojë një mundësi për të nxjerrë në pah solidaritetin dhe bashkëpunimin e ndërsjellë në këto kohë krize. Partnerët në rajon kanë kontribuar për të ndihmuar shtetet anëtare të BE ndërsa Bashkimi Evropian ka mobilizuar mbi 3.3 miliardë euro për të ndihmuar Ballkanin Perëndimor të merret me krizën e koronavirusit.

Takimi i drejtuesve të Ballkanit Perëndimor: BE forcon mbështetjen për të adresuar krizën COVID-19 dhe përshkruan propozimin për shërim pas pandemisë (Njoftim për shtyp i Komisionit Evropian, 29 Prill 2020).

Fletë-informacioni për përgjigjen e BE-së ndaj pandemisë së koronavirusit në Ballkanin Perëndimor (Komisioni Evropian infografik).

Udhëheqësit gjithashtu do të riafirmojnë perspektivën evropiane të Ballkanit Perëndimor dhe angazhimin e partnerëve të Ballkanit Perëndimor për të mbështetur vlerat dhe parimet evropiane.

Gjatë takimit të parë joformal me partnerët e Ballkanit Perëndimor në Bruksel më 16 shkurt 2020, Presidenti Michel theksoi angazhimin e BE-së në rajon.

“Ne duhet të thellojmë bashkëpunimin tonë strategjik për çështje si ndryshimi i klimës, multilateralizmi dhe politika e jashtme.”

Theksim nga Presidenti Charles Michel përpara takimit joformal BE-Ballkan

Udhëheqësit do të shkëmbejnë mendime mbi fazën e re të bashkëpunimit të ngushtë për të trajtuar ndikimin e rëndësishëm socio-ekonomik të krizës COVID-19, rëndësinë e bashkëpunimit rajonal, si dhe mënyrën e menaxhimit më të mirë të sfidave të sigurisë.

Kush do të marrë pjesë në samit?

Samiti BE-Ballkan Perëndimor do të bashkojë:

Krerët e shteteve ose qeveritë nga vendet anëtare të BE-së

Udhëheqës nga gjashtë partnerët e Ballkanit Perëndimor: Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Serbia, Mali i Zi, Republika e Maqedonisë së Veriut dhe Kosova.

Presidenti i Këshillit Evropian, Charles Michel, do të kryesojë takimin. Ai do të përfaqësojë BE së bashku me Presidenten e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen.

Andrej Plenković, Kryeministri i Kroacisë, i cili aktualisht mban presidencën e Këshillit, Josep Borrell, Përfaqësuesi i Lartë për Punë të Jashtme dhe Politikë të Sigurisë, David Sassoli, Presidenti i Parlamentit Evropian, përfaqësues të Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim, do të marrin pjesë gjithashtu Banka Botërore, Banka Evropiane e investimeve dhe Këshilli i Bashkëpunimit Rajonal.

Pas samitit do të zhvillohet një konferencë për shtyp, me Presidentët Michel, von der Leyen dhe Kryeministrin Plenkovi.

Samiti i mëparshëm BE-Ballkan Perëndimor u mbajt në 17 maj 2018 në Sofje, Bullgari. Ajo bashkoi krerët e shteteve ose qeveritë nga vendet anëtare të BE-së dhe liderët nga gjashtë partnerët e Ballkanit Perëndimor. Udhëheqësit e BE ranë dakord për deklaratën e Sofjes, me të cilën partnerët e Ballkanit Perëndimor janë rreshtuar. Ata gjithashtu miratuan axhendën prioritare të Sofjes, si një aneks i deklaratës dhe përshkruan masat e reja për bashkëpunim të zgjeruar me rajonin.

VINI RE ! - Lajmi qe eshte portuar eshte mare nga portalet tjere. Nese preke privatesine ky lajme ju lutem na informoni ne facebook ne e fshijme lajmin menjehere. Nuk mbajme persiper per lajmet e postuara. KosovaToday nuk eshte Agjensi per Lajme vetem riboton lajmet nga portalet tjere. Me respekt KosovaToday.
Reklamat e meposhtme jane te kompanise MGID nese blini dicka nuk garanton KosovaToday - Jan Reklama te Kompanise MGID.

Lajme te ngjajshme !

Lajme te ngjajshme !