Home / JETA

JETA

Lajme nga Jeta ne KosovaToday News

Shpata që iu dhurua Skënderbeut në Krishtlindjen e vitit 1466

Muzeu Historik Kombëtar ka bërë të mundur botimin e revistës shkencore Studime Muzeologjike Nr. 8, e cila është botuar në kuadër të vitit mbarëkombëtar të Gjergj Kastriotit Skënderbeut. Revista “Studime Muzeologjike” është organ i Muzeut Historik Kombëtar. Qëllimi kryesor i kësaj reviste shkencore është të stimulojë debatin rreth vlerave të trashëgimisë kulturore shqiptare. Nëpërmjet revistës “Studime Muzeologjike”, Muzeu Historik Kombëtar nxit dhe inkurajon veprimtarinë kërkimore-shkencore në fushën e muzeologjisë, historisë, antropologjisë, konservimit dhe restaurimit të objekteve muzeore. Prej revistës, shkëpusim një prej studimeveDr. Dorian Koçi*Skënderbeu nuk do të mund të ringjallej i vetëm pa simbolet e tij, që kishin shënjuar historinë dhe shkëlqyer në epokën e vet, ndaj për këtë arsye së bashku me monumentet dhe portretizimet letrare të De Radës dhe Naim Frashërit do të gjejmë dhe përpjekjet e para për të zbuluar flamurin dhe përshkruar armët e tij. Informacionet e para në..

Read More »

Kosova, në berlinale me filmin “Në mes”

Festivali Ndërkombëtar i Filmit Berlinale ka njoftuar mes të tjerash për pjesëmarrjen e filmit “Në mes” të autorit Samir Karahoda në garën ndërkombëtare të filmave të shkurtë “Berlinale Shorts”. Kjo është hera e parë që një film nga Kosova pranohet në garën e Berlinales, që njihet si një nga festivalet më prestigjioze në botë. Filmi trajton dy tema paralelisht; fenomenin e ndërtimit të shtëpive të njëjta dhe migrimin, e cila veçmas theksohet nëpër këto familje. Nëpërmjet personazheve, portretizon marrëdhënien dhe solidaritetin në mes vëllezërve, sakrificën dhe vendosmërinë e prindërve për të mbajtur harmoninë brenda familjes, kuptimin dhe rëndësinë e shtëpisë dhe shpresës në mes kthimit apo jo në vendlindje.Autori i filmit, Samir Karahoda është shprehur i lumtur që filmi i tij debutues si regjisor është vlerësuar nga ky festival prestigjioz: “Nuk e di si ta përshkruaj ndjenjën dhe gëzimin për vlerësimin e filmit nga një festival siç është Berlinalja, sidomos kur bëhet fjalë për film ..

Read More »

Arsyet pse njerëzit tradhtojnë kur janë në marrëdhënie të lumtura

Shumë mendojnë se njerëzit kanë një problem mendor ose një formë të papjekurisë emocionale që i shtyn të tradhtojnë Ne duhet të pajtohemi që kjo ndonjëherë është e vërtetë. Megjithatë, ndonjëherë një person mashtrues ka një çrregullim të bashkëngjitjes ose një traumë të pazgjidhur dhe përdor mashtrime për të reduktuar …

Read More »

Shqipëria në Enciklopedinë e përgjithshme polake të vitit 1859

Shqipëria është një provincë në Turqinë evropiane dhe ka një sipërfaqe prej rreth 700 milje katrore [rreth 75.000 km 2, 1 milje katrore tokësore maksimale atëhere përbënte 106,19 km 2 – L.Z.]. Në veri kufizohet me Malin e Zi, Bosnjën dhe Serbinë, në lindje me Maqedoninë dhe Thesalinë, në jug me mbretërinë e Greqisë dhe në perëndim me Detin Jon dhe Detin Adriatik. Jo shumë larg kufirit lindor ngrihen majat e maleve Bora-Dag dhe Pindit, prej të cilëve, i pari është pjesë e vargmaleve Çar-Dabu. Më tej, në drejtim të perëndimit, paralelisht vazhdojnë vargmalet e Kandavaskit që, nga njera anë formohen me vargje kodrash të ulta, ndërsa nga ana tjetër me tarasa të thepisura që bien poshtë drejt bregut të detit. Ato formojnë këneta dhe laguna që kundërmojnë një aromë fort të keqe. Pjesën jugore të Pindit e rrethojnë lugina të thella, ndërkohë që krahët e tyre perëndimore humbasin në malet e egër dhe kaotikë të Shqipërisë së poshtme, domethënë Epirit, të cilat arrijnë lartësinë e 4-5 këmbëve [r..

Read More »

Pse nuk e bëjmë ende sot një monografi shkencore për “Atin e Pavarësisë”?!

Ben Andoni – Për Ismail Qemalin ka disa botime por ndërthurja e gjetjeve të tyre duket e pamjaftueshme për të ravijëzuar një përmasë reale të figurës së tij. Nuk është qëllimi i këtij shkrimi për të nxjerrë realisht bibliografinë sepse ajo është atribut i studiuesve. Qëllimi i shkrimit është që përmes vështrimeve të ndryshme të apelohet e të hidhet dritë mbi një personazh, që bëri shumë për vendin ose të paktën arriti të kuptoj dhe si askush tjetër të mbrujti idenë që të përjetësoj aktin më të madh të shqiptarëve, mëvetësinë e tyre. Ismail Qemalit i janë kushtuar disa studime, por të gjitha lënë shumë për të dëshiruar, sa i përket metodikave, të vërtetave dhe mbi të gjitha gjykimit të veprimtarisë së tij. Që në të gjallë atë e sulmuan shumë, bashkëvendas dhe të huaj. E habitshme indiferenca për të nga qeveritë e viteve ’20 dhe ’30 dhe më shumë akoma e kohës së komunizmit. I vetëm, z. Rama, bëri një nga veprimet më të mençura simbolike, duke e vendosur foton e tij në çdo zyrë të shtetit..

Read More »