Migros-i në Zvicër edhe më tej nuk shet pije alkoolike

Me këto vota u thye tabuja, rezultati historik për shitjen e alkoolit në Migros është i qartë. Të gjitha kooperativat rajonale refuzojnë të shesin pije alkoolike. Ja një pasqyrë e përgjithshme

Migros-i nuk do të shesë asnjë pije alkoolike as në të ardhmen: votuesit e të dhjetë kooperativave janë shprehur kundër shitjes së alkoolit në dyqanet me ngjyrë portokalli. Migros-i e bëri publike këtë të enjten. Jo-ja ishte e fuqishme.

Në të ardhmen, nuk do të lejohet të shitet birrë apo verë në supermarketet Migros, restorantet dhe në Take away. Në të gjithë Zvicrën! As Zvicrës Perëndimore, Valis apo Tiçino nuk i është dhënë drita jeshile për të shitur alkool.

Sa për rikujtim, pengesat për ndryshimin e statuteve të nevojshme për shitjen e alkoolit ishin të larta. Një shumicë prej dy të tretat e 2.3 milionë votuesve me të drejtë vote ishte e nevojshme për të hapur rrugën për grumbullimin e birrës dhe verës. Ndalimi i shitjes së alkoolit ekziston që nga viti 1928 dhe është i ankoruar në statute.

“Interesimi për votën ishte i madh”, tha Migros-i. Gjithsej mbi 630 000 anëtarë të kooperativës morën pjesë në votime – “më shumë se kurrë më parë”, thuhet në të. Kjo korrespondon me një pjesëmarrje prej 29 për qind, informon portali Shtegu. Ursula Nold (53), presidente e Administratës së Federatës së Kooperativave Migros (MGB): “Kjo tregon në mënyrë mbresëlënëse lidhjen e madhe të popullsisë me Migros dhe vlerat e tij demokratike”.

Shefi i Migros, Fabrice Zumbrunnen (52) e bëri të qartë se diskutimi për shitjen e alkoolit ishte jashtë tryezës për momentin: “Çështja e alkoolit është sqaruar të paktën për këtë brez. Debati kombëtar për alkoolin ka përfunduar”.

Presidentja Ursula Nold shtoi: “Migros mbetet Migros”. Në Migrolino, Denner dhe në Migros.ch duhet të ketë ende alkool, edhe pas votimit të qartë të anëtarëve të kooperativës kundër shitjes së alkoolit. Megjithatë, Zumbrunnen theksoi: “Oferta është vendosur. Është e rëndësishme për klientët”.

Gjithçka mbetet e njëjtë në ushqimet dhe restorantet e Migros: atje nuk ka edhe më tej alkool, ashtu si në supermarketet e portokalltë.

Votimi për shitjen e alkoolit u nis nga baza Migros rreth një vit më parë. Migros u nda në dy kampe në fushatën e votimit: Presidenti i MGB-së Nold ishte shprehur në favor të po. Kooperativa të ndryshme rajonale lëshuan gjithashtu sloganin Po. Kundërshtari më i ashpër i shitjeve të alkoolit ishte ish-bosi i Migros, Herbert Bolliger (69). Ai akuzoi menaxhmentin aktual të Migros se nuk e dinin më se për cilën kompani punonin.

Tani birra pa alkool po vjen nëpër filiale. Birra Migros “Non” me siguri do të ofrohet atje nga viti 2023. Migros ka 3 vite që ka në gamën e saj birra të tjera joalkoolike. “Ata janë të suksesshëm dhe priten shumë mirë nga klientët – veçanërisht në mesin e brezave të rinj”, thotë shefi i Migros, Zumbrunnen.

Jo-në e qartë e mirëpritën edhe organizatat për parandalimin e varësisë, përfshirë Kryqin Blu dhe Qendrën e Kompetencës për Zvicrën e Varësisë. Kryqi Blu, për shembull, u jep të varurve kupona blerjesh për Migros sepse ata nuk tundohen atje.

Shoqata e shpirtrave mirëpret gjithashtu jo shitjen e alkoolit të Migros. Sipas presidentit të shoqatës, André Parsic, alkooli nuk do të pihet më kur Migros të fillojë të shesë. Në vend të kësaj, edhe ai është në favor të fokusimit të Migros edhe më shumë në tendencën drejt versioneve joalkoolike të birrës, verës dhe pijeve alkoolike.