Nis gërmimi në Serbi për kërkimin e mbetjeve mortore të të zhdukurve shqiptarë gjatë luftës

Abazoviq përkrah “Ballkanin e Hapur”, thotë se Kosova përfiton më së shumti

Qeveria e Kosovës ka njoftuar se sot ka nisur gërmimi për kërkimin e mbejteve mortore të personave të zhdukur gjatë luftës së fundit në Kosovë. Gërmimet fillimisht kanë nisur në afërsi të Minierës në Shtaval, afër Sijenicës, në territorin e Serbisë.

“Delegacioni i Republikës së Kosovës, ka kërkuar në vazhdimësi nga përfaqësuesit e institucioneve të Serbisë, që të ndajnë çdo informatë që mund të kenë në arkivat e tyre, por edhe informatat e siguruara ndërkohë për këtë lokacion, duke theksuar se familjet vazhdojnë të jetojnë me dhimbjen dhe ankthin e pritjes për të ditur fatin dhe vendndodhjen e më të dashurve të tyre të zhdukur dhunshëm gjatë luftës”, thuhet në njoftimin qeveritar.

Abazoviq përkrah “Ballkanin e Hapur”, thotë se Kosova përfiton më së shumti

Sipas të Zyrës së Kryeministrit, gërmimet kanë filluar pasi në fund të javës së kaluar, përmes Komitetit Ndërkombëtar të Kryqit të Kuq janë siguruar imazhet satelitore, të cilat në ditët në vijim do të analizohen nga ekspertët, me qëllim të saktësimit të lokacionit të mundshëm të varrezës masive.

Abazoviq përkrah “Ballkanin e Hapur”, thotë se Kosova përfiton më së shumti

“Në ditën e parë të gërmimeve vlerësuese, të pranishëm në lokacion nga Kosova ishin përfaqësuesit e Komisionit Qeveritar për Persona të Zhdukur, ekspertët nga Instituti i Mjekësisë Ligjore, përfaqësues nga Komiteti Ndërkombëtar i Kryqit të Kuq si dhe nga Qendra Burimore për Persona të Zhdukur. Ekspertët mjekoligjor të Republikës së Kosovës do të vazhdojnë të qëndrojnë në lokacion për t’i vëzhguar punimet gjatë periudhës në vijim. Qeveria e Republikës së Kosovës mbetet e përkushtuar për të vazhduar punën duke i dhënë prioritet ndriçimit të fatit dhe vendndodhjes së të zhdukurve, trajtimit më të mirë ligjor dhe institucional të familjeve të tyre dhe vendosjen e drejtësisë për krimet e kryera gjatë luftës në Kosovë”, thuhet në fund të njoftimit.

Abazoviq përkrah “Ballkanin e Hapur”, thotë se Kosova përfiton më së shumti