Për personat me zemër të sëmurë a është më i shëndetshëm gjalpi apo vaji?

Tri lloje yndyrash janë bindshëm më të këqija se këto dy të parat.

Disa studime kanë treguar se marrja e trans-yndyrave të ngopura ndikon në zemër dhe lajmet nuk janë të mira!

Veç kësaj, nëse hani ushqim shumë të kripur, gjithashtu mund të ngrini shtypjen e gjakut dhe kështu do të rrisni rrezikun nga sëmundje të shumta kardiovaskulare.

Pyetja të cilët shumicën e huton dhe rreth së cilës edhe shumë ekspertë nuk pajtohen është se cili është më i shëndetshëm për pacientët me zemër të sëmurë, vaji apo gjalpi?

Natyrisht çdo gjë varet për çfarë vaji bëhet fjalë… Kështu, për shembull, megjithëse është i shëndetshëm, vaji i ullirit assesi nuk do të duhej të përdorej për fërgim, sepse kur nxehet në temperatura të larta liron substanca të dëmshme.

Secili që vuan nga ndonjë sëmundje e zemrës e di sa është e domosdoshme që t’i kushtohet kujdes ushqimit, por edhe stresit dhe shprehive të këqija siç janë pirja e duhanit dhe konsumimi i alkoolit.

Kur bëhet fjalë për ushqimin, është posaçërisht ..

Keyword youtube facebook whatsapp web google gmail amazon translate google translate traductor hotmail instagram weather netflix yahoo twitter yahoo mail google maps whatsapp fb roblox ebay outlook google classroom walmart maps yt pinterest speed test nba bbc news ikea omegle news classroom.

Tri lloje yndyrash janë bindshëm më të këqija se këto dy të parat.

Disa studime kanë treguar se marrja e trans-yndyrave të ngopura ndikon në zemër dhe lajmet nuk janë të mira!

Veç kësaj, nëse hani ushqim shumë të kripur, gjithashtu mund të ngrini shtypjen e gjakut dhe kështu do të rrisni rrezikun nga sëmundje të shumta kardiovaskulare.

Pyetja të cilët shumicën e huton dhe rreth së cilës edhe shumë ekspertë nuk pajtohen është se cili është më i shëndetshëm për pacientët me zemër të sëmurë, vaji apo gjalpi?

Natyrisht çdo gjë varet për çfarë vaji bëhet fjalë… Kështu, për shembull, megjithëse është i shëndetshëm, vaji i ullirit assesi nuk do të duhej të përdorej për fërgim, sepse kur nxehet në temperatura të larta liron substanca të dëmshme.

Secili që vuan nga ndonjë sëmundje e zemrës e di sa është e domosdoshme që t’i kushtohet kujdes ushqimit, por edhe stresit dhe shprehive të këqija siç janë pirja e duhanit dhe konsumimi i alkoolit.

Kur bëhet fjalë për ushqimin, është posaçërisht e nevojshme t’i kushtohet kujdes sa dhe cilën yndyrë e fusni në organizëm, sepse ato mund të ngrenë kolesterinën, si edhe a e teproni me erëzat, më saktësisht me kripën, sepse kripa ndikon në ngritjen e shtypjes së gjakut.

Sëmundjet e zemrës marrin çdo vit një numër të madh të jetëve dhe vitet e fundit ky problem prek jo vetëm të moshuarit, por edhe të rinjtë që po vuajnë gjithnjë e më shumë nga sëmundjet kardiovaskulare.

Kjo është arsyeja pse është e nevojshme të monitorohet cilësia dhe sasia e yndyrës që konsumojmë për të shmangur rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Disa nga llojet më të mira të yndyrave për pacientët me zemër janë:

acidet yndyrore omega-3;
yndyrat të pangopura me origjinë bimore;
yndyrat e pangopura me origjinë bimore.

Cilat janë llojet më të këqija të yndyrës për zemrën?

Disa nga llojet më të këqija të yndyrës për pacientët me zemër janë:

margarina;
vaji i palmës;
vaji i kokosit.

Pra, vaji fiton betejën kundër gjalpit kur bëhet fjalë për një dietë që nuk është e përshtatshme për pacientët me zemër. Megjithatë, është mirë të bëni zgjedhjen e duhur dhe të zgjidhni burimet bimore të vajrave që favorizojnë shëndetin e zemrës. Prandaj, rekomandohet zëvendësimi i gjalpit me vaj ulliri, dhe heqja dorë plotësisht nga margarina, produktet e qumështit, kremi dhe majoneza.

Kur flasim për vajrat, llojet më të shëndetshme janë:

vaji i ullirit;
vaji i lulediellit;
vaji i kanolës;
vaji i avokadove;
vaji i arrave;
vaji i orizit;
vaji i bajameve

Si të përfshini vajin në dietë që të mos dëmtojë zemrën?

Pavarësisht se është i shëndetshëm, ekspertët nuk rekomandojnë përdorimin e vajit të ullirit për tiganisje, sepse ai çliron lëndë të dëmshme gjatë trajtimit termik në temperatura të larta.

Mbinxehja mund të çojë në oksidimin dhe lirimin e kancerogjenëve, radikalëve të lirë që mund të shkaktojnë inflamacion dhe arterosklerozë në afat të gjatë duke bllokuar arteriet me nivele të larta të kolesterolit.

Përveç kësaj, këshillat e mëposhtme mund t’ju ndihmojnë të përdorni vajin për të mbajtur zemrën tuaj të shëndetshme:

Shmangni rinxehjen e vajit pasi ta përdorni një herë;
Shmangni mbinxehjen e vajit gjatë gatimit ose zgjidhni varietete me temperaturë të lartë ngrohjeje si vaji i lulediellit ose i kokosit;
Ruajeni vajin në vende të thata dhe të freskëta;
Mbajeni vajin larg rrezeve të diellit;
Mos e teproni me sasinë e vajit;
Kushtojini vëmendje datave të skadencës dhe mos e ruani për më shumë se 12 muaj.

Last Updated on 25/09/2022 by Albania Kosova

Keyword youtube facebook whatsapp web google gmail amazon translate google translate traductor hotmail instagram weather netflix yahoo twitter yahoo mail google maps whatsapp fb roblox ebay outlook google classroom walmart maps yt pinterest speed test nba bbc news ikea omegle news classroom.