Përfundon seanca në Hagë, dëshmia e Haradinajt do të vazhdojë nesër

Ka përfunduar për sot seanca gjyqësore në Dhomat e Specializuara në Hagë ku për të dytën ditë me radhë ka dëshmuar nënkryetari i Organizatës së Veteranëve të Luftës së UÇK-së, Nasim Haradinaj.

Gjatë dëshmisë së tij, Haradinaj, i cili po akuzohet për publikimin e dokumenteve që dyshohet ë kenë rrjedhur nga Specialja, ka thënë se të gjitha veprimet e OVL-UÇK janë ndërmarrë për shkak të transparencës.

“Ka qenë qëllimi që diçka çka na është sjellë ne të jetë transparent, për të treguar për të mos mbajtur diçka fshehur, unë do të kisha ndjerë vetën shumë më shumë fajtor zotëri prokuror po të kisha mbajtur fshehtë këto dhe po të kisha bërë diçka tjetër me to, në kuptimin e kësaj, për të qenë koherent me kohën kur kanë ardhur. Shiko kohën kur kanë ardhur dhe kur i kemi qitë”, ka thënë Haradinaj.

Nga prokurori, përveç çështjes së dosjeve, ai është pyetur edhe nëse mendon që UÇK-ja mund të ketë kryer krime derisa Haradinaj ka thënë se Ushtria Çlirimtare të Kosovës, dhe ai si pjesë e saj, gjatë luftës në Kosovë nuk kanë synuar civilët, por vetëm kanë mbrojtur vendin dhe janë përballur me ushtrinë serbe.

“Po, kam vrarë ushtarë serbë edhe oficerë, që ata thonë që është oficer se unë nuk e kam ditë çka ka qenë, po nuk ka këtu të bëjë me civil asnjë gjë, unë nuk jam kthyer nga Suedia edhe për të dhënë lule, derisa jam kthyer të hyj në front. Kam pranuar të vdes vetë. Unë kam qenë në front, po flas për pikën e frontit, nuk jam marrë me civilë, as nuk jam marrë pas luftës me më këto sende. Është çliruar vendi im dhe në rregull është. Jam plagosur prej tyre, që kam mundur të jem edhe i vrarë, dhe nuk po lyp askush llogari pse më kanë plagosur. Në rastin tim as nuk po lyp llogari pse më kanë plagosur, as nuk po jap llogari pse kam gjuajtur në ta derisa kam qenë i sulmuar, në vetëmbrojtje kam qenë, në vendin tim më kanë sulmuar”, ka thënë Haradinaj.

Dëshmia e Nasim Haradinajt, e filluar më 11 janar para Dhomave të Specializuara, do të vazhdojë edhe nesër.

Hysni Gucati dhe Nasim Haradinaj u arrestuan më 25 shtator 2020 prej kur edhe po qëndrojnë në paraburgim në Hagë.

Rrjedhja e disa dokumenteve nga Specialja, të cilat nga një person ende i panjohur janë dërguar në zyrat e OVL-UÇK, dhe bërja publike e kësaj ngjarje nga krerët e organizatës, është arsyeja pse po gjykohen Gucati e Haradinaj.

Mbi ta rëndojnë akuzat për vepra penale kundër administrimit të drejtësisë, konkretisht për pengim të personave zyrtarë në kryerjen e detyrave zyrtare, për frikësim të dëshmitarëve, hakmarrje dhe shkelje të fshehtësisë së procedurës.

Lajme me shume...