Rusia ende nuk po mëson nga dështimet e saj ushtarake në Ukrainë

Bllok antiperëndimor? Kina, Rusia dhe rendi i ri botëror

Performanca e ushtrisë ruse në Ukrainë ka qenë jashtëzakonisht jo mbresëlënëse. Ka pasur dështime të inteligjencës dhe komandës, të përforcuara nga dështime të jashtëzakonshme taktike në terren, shkruan BBC, transmeton Bota sot.

Vëzhguesit perëndimorë të modernizimit të ushtrisë ruse janë habitur. Një forcë që shihej se po bënte të paktën njëfarë progresi për t’u profesionalizuar, për të inkorporuar teknologji të reja dhe doktrina të reja, po del nga ky konflikt si një pasqyrim i zbehtë i Ushtrisë së Kuqe të së shkuarës.

Kjo të paktën kishte masë, por forcat e armatosura të Rusisë sot janë shumë më të vogla se ato të Bashkimit Sovjetik. Ndryshe nga Ukraina që mobilizoi shoqërinë e saj, Moska hyri në luftë me ushtrinë që kishte: shumë njësi ishin të pafuqishme dhe të përgatitura keq për luftimin që do të vinte.

Në fazat e para të kësaj lufte nuk kishte asnjë përpjekje për të përqendruar përpjekjet – për t’u përqëndruar dhe fuqi zjarri masive – dhe Rusia ende nuk ka qenë në gjendje të sigurojë kontrollin e plotë të ajrit.

Edhe tani, ofensiva në lindje po shfaq shumë dështime të ngjashme. Bazat e luftës moderne – komunikimi dhe logjistika – janë trajtuar keq. Mbi të gjitha, një ushtri që hyri në këtë konflikt në këmbë të gabuar ka nxjerrë vetëm mësime të kufizuara nga gabimet e saj.