Rusia me një tjetër akuzë për Ukrainën

Moska ka akuzuar 92 anëtarë të forcave të armatosura të Ukrainës për krime kundër njerëzimit, tha kreu i komitetit hetimor të Rusisë.

Alexander Bastrykin i tha faqes së lajmeve qeveritare Rossiiskaya Gazeta se më shumë se 1,300 hetime penale ishin nisur.

Ai propozoi gjithashtu një gjykatë ndërkombëtare të mbështetur nga vende duke përfshirë Bolivinë, Iranin dhe Sirinë.

Rreth 96 persona, përfshirë 51 komandantë të forcave të armatosura, janë në kërkim, tha ai.

Ukrainasit ishin të përfshirë në “krime kundër paqes dhe sigurisë së njerëzimit”, tha ai për gazetën.

BBC nuk ka qenë në gjendje të verifikojë pretendimet e bëra në intervistë dhe Kievi nuk ka komentuar.

Ukraina po kryen gjithashtu hetimet e veta. Këtë muaj, ajo tha se po shqyrtonte më shumë se 21,000 krime lufte dhe krime agresioni që dyshohet se janë kryer nga forcat ruse që nga fillimi i pushtimit në shkurt.

Dhe Gjykata Ndërkombëtare Penale (ICC), e cila e ka përshkruar Ukrainën si “skenë krimi”, ka dërguar atje një ekip hetuesish dhe ekspertësh të mjekësisë ligjore.

Kremlini mohon të gjitha krimet e luftës ose se ai ka shënjestruar civilët. Ajo ka fajësuar rregullisht Ukrainën për bombardimin e infrastrukturës së saj dhe vrasjen e civilëve të saj – akuza të cilat janë hedhur poshtë gjerësisht nga udhëheqësit ndërkombëtarë.