Zbulohet rrjeti sekret që ndihmoi Putin të fshehë miliarda dollarë?

Sot takimi i radhës Kosovë-Serbi në Bruksel

Pallatet, jahtet dhe vreshtat, që supozohet se i janë dhënë presidentit rus Vladimir Putin nga miqtë dhe oligarkët, mund të lidhen sot me atë që duket të jetë një rrjet informal që mban më shumë se 4.5 miliardë dollarë pasuri.

Gjurma digjitale duket se sugjeron se një numër shtëpish pushimi dhe asetesh të tjera – të supozuara të përdorura nga presidenti rus, të cilat sipas të dhënave në dispozicion u përkasin ose ishin në pronësi të individëve, kompanive dhe organizatave bamirëse – janë të lidhura nëpërmjet një domeni të përbashkët emaili – LLCInvest.ru.

Një regjistrim i rrjedhur i një shkëmbimi email nga shtatori i kaluar sugjeron që drejtorët dhe administratorët janë të lidhur me disa nga entitetet e veçanta që mbajnë dhe menaxhojnë këto asete dhe kanë diskutuar çështjet e përditshme të biznesit sikur të ishin pjesë e një organizate.

Një ekspert kundër korrupsionit në Rusi, i cili kërkoi të fliste në mënyrë anonime, tha se gjetjet ngritën pyetje nëse ekzistonte një nivel “qeverisjeje të përbashkët”, raporton Guardian.

“LLCInvest më së shumti i ngjan një kooperativë, pra një shoqate në të cilën anëtarët e saj mund të shkëmbejnë përfitime dhe asete”, sugjeron media britanike.

Për gati dy dekada, Putin është akuzuar se ka grumbulluar në mënyrë të fshehtë pasuri të mëdha përmes prokurave, të nxitura nga një sërë zbulimesh për pasurinë e të dashurve të tij gjatë rrjedhjes së dokumenteve të Pandorës.

Sipërmarrësi Sergei Kolesnikov pretendoi dhjetë vjet më parë se ai qëndronte pas një sistemi që lejonte një grup oligarkësh kryesorë rusë të grumbullonin miliarda rubla në një lloj “fondi investimi” në favor të Putin-it, në atë kohë kryeministër. Pretendimet u refuzuan dhe Kolesnikov u largua nga Rusia.

Muajin e kaluar, qeveria britanike krahasoi “mënyrën e pasur të jetesës” të Putin-it me të dhënat zyrtare ruse duke përmendur “pasuri modeste”, duke përfshirë një apartament të vogël në Shën Petersburg, dy makina të epokës sovjetike, një rimorkio dhe një garazh të vogël.

Pas një hetimi njëvjeçar, Projekti i Raportimit të Krimit të Organizuar dhe Korrupsionit (OCCRP) dhe gazeta në gjuhën ruse Meduza identifikuan 86 kompani dhe organizata jofitimprurëse, përfaqësuesit e të cilave përdorin domenin e përbashkët LLCInvest në emailet e tyre të biznesit.

Sipas hetimit, fondet e organizatave ose strukturave të korporatave, të cilat përdorën LLCInvest.ru si një domen të postës elektronike, përfshijnë:

1) Pallati në vlerë një miliard funte në Detin e Zi që Alexei Navalny pretendonte se ishte ndërtuar për përdorim personal të Putin-it. Miliarderi Arkady Rothenberg, i cili është nën sanksionet e BE-së dhe SHBA-së, ka marrë pronësinë e pronës. Të dhënat e korporatave të mbajtura nga baza e të dhënave Spark në Rusi që nga qershori thonë se asetet i përkasin Kompleks, kompania mëmë e së cilës është e lidhur me Bin. Duket se drejtori i kompanisë Binom kishte një domen të regjistruar të postës elektronike LLCInvest.ru deri në qershor të vitit të kaluar.

2) Vreshtat përreth pallatit në Detin e Zi. Navalny pretendoi se vreshtat ishin hobi i Putin-it që doli jashtë kontrollit. Vreshtat përreth pallatit i përkasin një organizate jofitimprurëse të themeluar nga dy bashkëpunëtorë të Putin-it, Genadi Timchenko dhe Vladimir Kolbin, të cilët janë gjithashtu nën sanksione. Kolbin dhe të tjerët gjithashtu duket se kanë llogari të emailit LLCInvest.ru.

3) Resorti i skive Igor në rajonin e Leningradit, ku u mbajt dasma e vajzës së Putin-it në vitin 2013. Sipas regjistrit të tokës, ajo është në pronësi të Ozon, në të cilën Yuri Kovalchuk, miku i Putin-it dhe presidenti i Bankës së Rusisë, kishte aksionet më të mëdha, dhe gjithashtu është nën sanksione.

4) Një vilë në veri të Shën Petersburgut, e njohur ndër vendasit si “Shtëpia verore e Putin-it”. Villa Selgren ishte në pronësi të Oleg Rudnov, mikut të fëmijërisë së Putin-it, dhe u pasua nga djali i tij Sergei Rudnov, përmes kompanisë North.

5) Një ndërtesë me pemë në veri të Shën Petersburgut, e njohur si Kasolle e Peshkatarit. Emailet e rrjedhura nga kompania e ndërtimit sugjerojnë se tri kompani të ndryshme që përdorin domenin zotëronin parcela të ndryshme toke përreth kompleksit, ndërsa një ent i katërt LLCInvest – një organizatë jofitimprurëse e quajtur Reviving Maritime Traditions – menaxhoi ndërtimin. I njëjti fond, i cili kohët e fundit u vu nën sanksione, zotëron dy jahte që Departamenti Amerikan i Thesarit po i lidh me Vladimir Putin.

Depozita të mëdha në para

Asetet prej 4.5 miliardë dollarësh të mbajtura nga subjektet LLCInvest përfshijnë depozita të mëdha në para. Dy fonde jofitimprurëse, të bashkëthemeluara nga Timchenko dhe Kolbin, kanë fonde të konsiderueshme në dispozicion. Zhvillimi i iniciativave agrare kishte 303 milionë dollarë në llogarinë e saj të depozitave në fund të vitit 2020, ndërsa zhvillimi i një tregu efecient investimesh mbante më shumë se 357 milionë dollarë në depozita afatgjata dhe afro 89 milionë dollarë depozita afatshkurtra në fund të vitit 2020, shkruan Guardian.

LLCInvest nuk është një ofrues standard publik i postës elektronike si Yahoo, por një domen në një server në pronësi të Moskomsviaz, një kompani telekomunikacioni me lidhje të ngushta me Bankën e Rusisë. Kjo bankë cilësohet edhe si banka e Putin-it, për shkak të rolit të saj në ekzekutimin e fundit të ofertave të liderit rus. Kremlini mohon çdo lidhje apo ndikim.

Zbulimi i domenit të përbashkët të postës elektronike u bë duke analizuar meta-datat e rrjedhura nga serveri Moskomsviaz, i cili duket se zbulon emrat e dërguesve dhe marrësve të e-mail LLCInvest.ru, subjektin dhe kohën e korrespondencës.

Nuk është e qartë se cili është qëllimi i shërbimit të përbashkët të postës elektronike apo motivimi për një bashkëpunim të dukshëm për stafin dhe statistikat. Nuk ka sugjerime që të gjithë përdoruesit e LLCInvest.ru të përfshihen në menaxhimin e aseteve që lidhen me raportet e Putin-it.