Amerika goditet nga një valë e të nxehtit, qytetarët alarmohen që mos të dalin

Autoritetet në Shtetet e Bashkuara të Amerikës u kanë bërë thirrje më shumë se 100 milionë amerikanëve që të mos dalin në ambiente të hapura, për shkak të valëve rekord të të nxehtit.

Ekspertët paralajmërojnë se temperatura të tilla mund të bëhen të zakonshme përballë ndryshimeve klimatike. Sipas Guardian, që nga dita e djeshme, rreth 107.5 milionë njerëz, ose më shumë se një e treta e popullsisë, ishin paralajmëruar të qëndronin brenda, pasi pjesa më e madhe e vendit u godit nga një kombinim potencialisht vdekjeprurës i temperaturave jashtëzakonisht të larta dhe lagështisë.

Vala e të nxehtit ka përfshirë brigjet e Gjirit të Meksikës deri në Liqenet e Mëdha të Lindjes së Mesme, sipas Shërbimit Kombëtar të Motit (NWS).

“Kjo është një ditë kur jo vetëm njerëzit që janë të prirur ndaj sëmundjeve të lidhura me nxehtësinë, por pothuajse të gjithë ata që dalin jashtë për një kohë të gjatë janë në rrezik për sëmundje të temperaturës së lartë”, tha meteorologu Matt Beecher për CNN.

Temperaturat e larta rekord janë matur në Shtetet e Bashkuara, veçanërisht në jugperëndim, duke nxitur qytetet të gjejnë mënyra për t’u përballur me atë që thuhet se është nxehtësia potencialisht vdekjeprurëse.

Në Las Vegas, Nevada, temperaturat arritën 43 gradë Celsius, ekuivalente me një rekord të vitit 1956. NWS paralajmëroi se temperaturat mund të rriteshin. Në Denver, Kolorado, temperaturat kaluan 38 gradë Celsius, që është e barabartë me rekordin e vitit 2013 kur bëhet fjalë për temperaturën më të lartë dhe kur bëhet fjalë për ditën më të hershme kur merkuri në termometër arriti një temperaturë kaq të lartë.

Në Phoenix të Arizonës, ku banorët po përballen gjithnjë e më shumë me nxehtësinë ekstreme, temperaturat arritën në 43 gradë Celsius për katër ditë radhazi. Gjatë asaj periudhe, temperaturat e natës nuk kanë rënë nën 27 gradë. Kishte gjithashtu probleme në qytetet në Midwest, ku zyrtarët qeveritarë kërkuan të siguronin mënyra për të qetësuar grupet e cenueshme. Në Çikago, ku tre gra vdiqën gjatë një valë të nxehti muajin e kaluar, qendrat e ftohjes janë hapur pasi temperaturat arritën 38 gradë të martën.

Zyrtarët e qytetit thanë se 75 biblioteka të qytetit kishin hapur dyert për qytetarët që kërkonin ftohje për shkak të shqetësimeve se mbrojtja e duhur nuk mund të sigurohej në temperatura të rrezikshme.

Në Minneapolis, të paktën 14 shkolla pa ajër të kondicionuar u detyruan të kalonin në klasa online. Shkencëtarët vazhdimisht paralajmërojnë se valët periodike intensive të të nxehtit mund të bëhen të zakonshme ndërsa kriza e ndryshimeve klimatike thellohet.