Kina kërcënon SHBA-në për Tajvanin

Kina ka lëshuar paralajmërime të forta, në rrugë jozyrtare, ndaj administratës Biden në lidhje me një vizitë të mundshme në Tajvan, në muajin gusht, të kryetares së Dhomës së Përfaqësuesve Nancy Pelosi, njoftoi të shtunën “Financial Times”.

Artikulli citonte gjashtë persona në dijeni të paralajmërimeve nga ana e autoriteteve kineze, duke thënë se ato ishin dukshëm më të forta sesa kërcënimet që Pekini ka bërë në të kaluarën, sa herë që ka qenë i pakënaqur me veprimet ose politikën e Uashingtonit në raport me Tajvanit, një territor që Kina e pretendon.

Paralajmërime e bëra privatisht sugjeronin një përgjigje të mundshme ushtarake, thuhej në artikullin e “Financial Times” që citonte të njëjta burime.

Kina ka rritur aktivitetin ushtarak rreth Tajvanit duke kërkuar të ushtrojë trysni mbi qeverinë e zgjedhur në mënyrë demokratike në këtë vend, për të pranuar sovranitetin kinez. Qeveria e Tajvanit thotë se vetëm 23 milionë banorët e ishullit mund të vendosin për të ardhmen e tyre dhe ndërsa dëshiron paqen, ka bërë të ditur se do të mbrohet në rast të një sulmi.