Rusia dhe Kina po e rrisin ndikimin në Afrikë

Rusia dhe Kina vazhdojnë të jenë aleate.

Tema e pushtimit rus të Ukrainës është i sigurt se do ta dominojë samitin e ardhshëm të NATO-s në Madrid, Koncepti i ri Strategjik i aleancës, dokumenti kryesor i punës për dekadën e ardhshme duhet të përballet me ndikimin në rritje të Rusisë dhe Kinës në Afrikë.

Si mikpritëse e samitit që zhvillohet nga e marta deri të enjten, Spanja dëshiron të theksojë afërsinë e saj me Afrikën ndërsa lobon për një fokus më të madh në krahun jugor të Evropës në një dokument të ri që përshkruan vizionin e NATO-s për sfidat dhe detyrat e saj të sigurisë, raporton Euroneës, transmeton Express.

Koncepti Strategjik është dokumenti më i rëndësishëm i NATO-s pas Traktatit të Atlantikut të Veriut të vitit 1949, i cili përmbante dispozitën kryesore që thotë se një sulm ndaj një anëtari shihet si një sulm ndaj të gjithëve. Vlerësimi i sigurisë përditësohet afërsisht çdo dekadë për të rivendosur agjendën e sigurisë së Perëndimit.

Versioni aktual, i miratuar në Lisbonë në vitin 2010, deklaroi se rreziku i një lufte konvencionale në territorin e NATO-s ishte “i ulët”. Ai nuk përmendi në mënyrë eksplicite shqetësimet për paqëndrueshmërinë në Afrikë.