Kryeministri Haradinaj ka një lajm fantastik për të prekurit me diabet – Kosova Today News
Home / JETA / Kryeministri Haradinaj ka një lajm fantastik për të prekurit me diabet
Kryeministri Haradinaj ka një lajm fantastik për të prekurit me diabet

Kryeministri Haradinaj ka një lajm fantastik për të prekurit me diabet

Një studim i ri ka nxjerrë në pah se mënyra e lavdërimit mund të nxisë inkurajim pozitiv te fëmijët, ose të promovojë pandershmërinë dhe gënjeshtrën te ta.

Sipas 2 studimeve të reja të studiuesve në Institutin Ontario për Studime në Arsim (OISE) në Universitetin e Torontos, fëmijët që vlerësohen si të zgjuar, kanë më shumë gjasa të bëhen të pandershëm dhe të gënjejnë me shpresën që të ruajnë imazhin e tyre pozitiv.

Në studimin e parë u mblodhën një grup fëmijësh të moshës 3 – 5 vjeçare për të luajtur një lojë gjetjesh me hamendësime. Për gjetjet e sakta të përgjigjeve, gjysma e tyre u vlerësuan me lavdërimin si të zgjuar duke iu thënë:

– ‘Jeni shumë të zgjuar,’ dhe gjysmës tjetër iu tha që:

– ‘Keni bërë një punë shumë mirë kësaj radhe.’

Ky ndryshim delikat vetëm në theksimin e intelektit apo sjelljes, ishte i mjaftueshëm për të ndikuar në mënyrën se si fëmijët e shihnin performancën e tyre.

Studiuesit pastaj largoheshin nga dhoma duke u thënë fëmijëve të premtonin që nuk do të gënjenin duke i parë përgjigjet. Pasi i vëzhguan përmes një kamere të fshehtë, ata gjetën se fëmijët që u vlerësuan si të zgjuar, patën më shumë gjasa të vepronin në mënyrë të pandershme dhe t’i shihnin përgjigjet.

Kryeministri Haradinaj ka një lajm fantastik për të prekurit me diabet
Kryeministri Haradinaj ka një lajm fantastik për të prekurit me diabet

Eksperimenti i dytë, i botuar në Shkencën e Zhvillimit, filloi me premisën e mësipërme të ngjashme. Fëmijët u ndanë në dy grupe dhe fëmijëve të njërit grup iu tha që ata kishin reputacion si fëmijë shumë të zgjuar. Dëgjimi i këtij lloj lëvdimi u shoqërua me tendencë më të lartë të këtyre fëmijëve për të mashtruar.

Pra lavdërimi është më kompleks se sa duket. Formulimi i tij duket se ka një efekt të madh e të ndryshëm.

Ndërsa mendoni se po e inkurajoni fëmijën duke i thënë “Ti je fantastik ” apo ‘Je shumë i zgjuar!” , kjo mund t’i udhëheqë ata që të mashtrojnë në mënyrë që të mbështesin vlerësimin tonë pozitiv.

Ndërkohë, ato që duhen vlerësuar janë veprimet dhe sjelljet e tyre. Kjo mund të duket si një ndryshim i vogël e i parëndësishëm, por ka një ndikim të madh në mentalitetin e fëmijës.

“Duke vlerësuar aftësinë e fëmijës nënkupton që sjellja specifike që komentohet rrjedh nga tipare të qëndrueshme që lidhen me aftësinë e dikujt, siç është zgjuarsia”, thotë Kang Lee profesor në Institutin e studimeve për fëmijë. “Kjo është ndryshe nga format e tjera të lavdërimit, të tilla si lavdërimi i sjelljeve të veçanta ose vlerësimi i përpjekjeve.”

Përgatiti: Etleva Haxhihyseni, Ph.D.

Kryeministri Haradinaj ka një lajm fantastik për të prekurit me diabet
Kryeministri Haradinaj ka një lajm fantastik për të prekurit me diabet
Shperndaje nese ke nje mik te mire...
Kosova Today News Reviewed by Shqipe Krasniqi on . Kryeministri Haradinaj ka një lajm fantastik për të prekurit me diabet Kryeministri Haradinaj ka një lajm fantastik për të prekurit me diabetRating: 4.8